5 tips om te sparen met hoger rendement dan op een spaarrekening
24 augustus 2015 

5 tips om te sparen met hoger rendement dan op een spaarrekening

Zoek je goede tips om te sparen en meer rendement op je geld te behalen dan met een spaarrekening? Lees dan dit artikel.

Ik hoor regelmatig dat mensen zich afvragen hoeveel spaargeld het best kunt investeren, zodat je meer rendement maakt.

En wat de beste manier om te sparen is.

Het gaat dan niet over spaargeld dat bedoeld is voor die grote reis die je gaat maken, of voor die nieuwe inrichting van je huis. Het gaat om spaargeld dat je een tijdje kunt missen.

Veel mensen hebben spaargeld dat aan het verschimmelen is op hun bankrekening. Kijk maar eens naar je buurman die is ontslagen en een grote klap geld heeft gekregen. Of je vriendin die een grote erfenis heeft gekregen en denkt: ‘Wat nu?’

Iedereen weet inmiddels wel dat je op dit moment 0% rente op je spaargeld krijgt. Een tijdje geleden kreeg ik een bericht van de bank. De zoveelste mail over hetzelfde onderwerp: de rente op spaarrekeningen is opnieuw omlaag gegaan.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar daar word ik langzamerhand moedeloos van.

Daarom geef ik je straks een vijftal tips om te sparen mét een goed rendement. Maar voordat ik dat doe, wil ik je eerst uitleggen waarom een spaarrekening op dit moment beslist niet de beste manier om te sparen is.

Rente van 0%! Kan het nog lager?

0% rente op je spaargeld. Kan het nog lager? Misschien wel.

Ik heb de overtuiging dat er een dag komt dat we de bank moeten betalen om daar geld te mogen neerzetten. Dat wordt ook wel negatieve rente genoemd.

Wist je dat een Duitse bank dat onlangs invoerde? Dat geldt nu nog voor spaartegoeden vanaf €500.000, maar toch. Het zou op termijn wel eens een trend kunnen worden, dat je bank negatieve rente op je spaargeld rekent.

Wat mij opvalt, is dat veel mensen de rente, hoe laag ook, toch als een soort winst op hun geld zien. Het lijkt wel een psychologisch effect. De rente die je ontvangt is een bedrag dat je werkelijk ziet staan in je overzicht. Hoe laag dat bedrag ook is. Het andere effect, de geldontwaarding, zien we niet.

Daarnaast zie ik dat veel mensen niet bewust met hun spaargeld bezig zijn. Ze zijn druk met hun werk en andere bezigheden. Geld is niet altijd een onderwerp dat vooraan op de kaart staat.

Inflatie oftewel geldontwaarding

Je weet vast wat inflatie (‘stijging van het algemene prijspeil’) is. Geld wordt minder waard. Consumentenprijzen stijgen zodat je met je euro minder koopt dan een tijd geleden.

In Nederland was de gemiddelde inflatie van juli 2014 tot juli 2015 1%. Dat betekent dat je niets op je spaargeld verdient. 0 euro. Niets.

Nou kan ik me voorstellen dat je geen risico wilt lopen met je spaargeld. Het is fijn om wat geld achter de hand te hebben. Te reserveren voor grotere en voor onvoorziene uitgaven.

Alleen, hoeveel spaargeld wil je direct beschikbaar hebben? En als je meer spaargeld hebt dan dat je direct wilt kunnen aanspreken, wat zijn dan goede tips om te sparen en meer rendement te krijgen dan op de bank?

Spaargeld waar je een oplossing voor wilt.

Sommige mensen hebben een iets grotere reserve kunnen opbouwen. Ik kon dat bijvoorbeeld doen door een paar jaar veel meer te verdienen dan dat ik nodig had. En doordat iemand onverwachts een oude schuld aan me afbetaalde.

Zodra je spaargeld hebt opgebouwd dat uitstijgt boven dat wat je als reservepotje nodig hebt, kun je overwegen om te gaan investeren en je geld laten vermeerderen. Zodat je spaargeld echt voor jou gaat werken. Hoeveel spaargeld je ook investeert, je kunt al starten met een systeem vanaf €500 inleg.

5 tips om te sparen

5 slimme tips om te sparen.

Hieronder geef ik 5 slimme tips om te sparen met een hoger rendement dan op de bank.

Tip 1: zet je geld voor langere tijd vast bij de bank.

Je geld voor langere tijd vastzetten bij de bank wordt ook wel depositosparen genoemd.

De rente is op dit moment echter maar een fractie hoger dan op je gewone spaarrekening. Bovendien kun je een jaar of langer helemaal niet over je spaargeld beschikken. Kenmerken: laag risico, laag rendement.

Tip 2: koop aandelen.

Als het bij je past, en je je heel goed verdiept in de mogelijkheden, kan het kopen van aandelen zeer lucratief zijn. Het kan je echter ook enorm veel geld (en slapeloze nachten) kosten.

De grote meerderheid van particulieren heeft te weinig verstand van aandelen, zo blijkt. Zolang je er geen scholing in hebt gevolgd, moet je dus vertrouwen op de adviseur van de bank (die overigens in loondienst is van een financiële instelling, hoe bijzonder is dat?).

Als je je er niet gedegen in verdiept en je alleen laat ondersteunen door een adviseur in dienst van de bank, noem ik het simpelweg ‘gokken’. Kenmerken: als je er geen verstand van hebt: zeer hoog risico en kans op hoog rendement. Als je er in bent opgeleid en je een mentor hebt: middel tot hoog risico en kans op hoog rendement.

Tip 3: investeer in crowdfunding-projecten.

Er zijn een aantal interessante sites voor crowdfunding. In Nederland is bijvoorbeeld geldvoorelkaar.nl een interessante site om ondernemers en investeerders bij elkaar te brengen.

Crowdfunding werkt als volgt. Iemand bedenkt een nieuw concept en heeft startkapitaal nodig. Hij zet zijn idee op een crowdfunding site. Zo vraagt hij aan de ‘crowd’, de massa, om allemaal iets bij te dragen. In ruil daarvoor krijgen de investeerders een financiële vergoeding of iets anders.

In Amerika is crowdfunding vooral bekend in de artiestenwereld. Er wordt door fans van een muzikant geld bij elkaar gelegd zodat de artiest zijn muziek kan opnemen. De investeerder krijgt in ruil hiervoor de muziek. Zo is er een zangeres die een cd wilde opnemen en geld bij elkaar haalde van haar fans. Zodra de cd af was, kregen de fans hun naam (heel klein) op haar cd-hoes geprint.

Zelf heb ik eens geïnvesteerd in een project dat startkapitaal nodig had voor zelfbouwhuisjes. In ruil voor de investering kreeg ik toegang tot de app om je eigen huisje te ontwerpen. Hier heb ik dus geen geld mee verdiend, wel iets anders. Kenmerken: gemiddeld risico, gemiddeld tot hoog rendement.

Tip 4: investeer rechtstreeks in een project van iemand anders.

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Ik koop in Engeland woningen onder de marktwaarde, ik laat ze opknappen en verhuur het vervolgens. Ik doe dat voornamelijk met eigen geld en vul dat aan met geld van anderen. De investeerder krijgt daar voor deze kortlopende lening een mooi rentepercentage voor.

Zo heeft mijn eerste investeerder na 1 jaar van mij € 600,- op zijn investering van €10.000,- ontvangen, in plaats van de €50- die hij van de bank zou krijgen. Kenmerken: Gemiddeld risico, gemiddeld rendement.

Tip 5: leer zelf investeren in vastgoed.

woningen. Dan heb je alle beslissingen in eigen hand. Uiteraard kun je zo veel meer winst op je geld krijgen.

Ik vind dit zelf de beste manier om te sparen. Maar ik vind het dan ook heel boeiend om mee bezig te zijn. Sinds 2014 investeer ik in mijn eigen projecten in Engeland. De rendementen zijn gemiddeld 12% per jaar. Mijn kennis en mijn netwerk blijven groeien. Kenmerken: als je erin bent opgeleid: laag tot middelgroot risico, hoog rendement. Als je er niet in bent opgeleid: zeer hoog risico, zeer laag tot zeer hoog rendement.

5 tips om te sparen

Hoeveel spaargeld investeer je?

Nu heb je gelezen over mijn 5 tips om te sparen met goed rendement. Maar hoeveel spaargeld moet je dan investeren? Het antwoord daarop is natuurlijk heel persoonlijk.

Vanuit het gedachtegoed van Robert Kiyosaki wordt vaak genoemd dat als je 10% van je inkomen investeert in je financiële vrijheid, je een mooie opbouw krijgt zonder al te veel risico.

Als je op dit moment over spaargeld beschikt, zou je kunnen overwegen daar direct 10% van te investeren.

Ben je ondernemer? Dan is een spaarbedrag van 6 keer je maandelijkse kosten voor levensonderhoud, een mooie basis voor je spaargeld. Tel daar reservegeld voor je huishouden en reserveringen voor grote uitgaven bij op, dan heb je een richting.

Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden om geld te verdienen met je geld. In deze tips om te sparen met hoger rendement, ga ik alleen uit van het inzetten van je eigen spaargeld.

Als je ook geld van anderen gaat inzetten voor je eigen projecten, kun je via het hefboomeffect je winst op je geld nog veel meer laten stijgen. In dit artikel vertel ik meer over het hefboomeffect.

Hoeveel spaargeld je ook wilt investeren, het is jammer om spaargeld dat je niet direct nodig hebt, op een gewone spaarrekening te laten staan. Maar daar ben je zelf nu waarschijnlijk ook wel van overtuigd 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen