De 7 niveaus van investeerders

Robert Kiyosaki, bekend van de bestseller ‘Rijke pa, arme pa‘, beschrijft in zijn andere boek ‘Cashflow Kwadrant’ de 7 niveaus van investeerders. Het geeft je inzicht in jezelf, in waar je staat op het gebied van investeren.

Ben je nieuwsgierig naar jouw investeerdersniveau? Lees dan verder.

Robert heeft het gedachtegoed van deze investeringsniveaus overgenomen van John Burley, die bekend staat als een van de slimste mensen als het gaat om onroerendgoedbeleggingen.

Hieronder beschrijf ik de 7 niveaus vanuit het Cashflow Kwadrant bekeken. Ik ben benieuwd wat je eruit herkent en of je bereid bent naar het volgende niveau te groeien.

Niveau 0. Degenen die niks te investeren hebben.

Volgens het boek behoort 50% van de volwassen bevolking tot deze groep. Ikzelf vind deze 50% voorzichtig en gevoelsmatig ligt dit percentage hoger.

Op dit niveau zitten dus mensen die niks te investeren hebben. Ze geven alles uit wat ze verdienen, of ze geven meer uit dan ze verdienen.

rijke pa arme pa

Niveau 1. Leners.

In deze categorie vallen mensen die hun financiële problemen oplossen door geld te lenen. Hun manier van omgaan met geld is het ene gat vullen met het andere. Ze zijn zich niet bewust van geld en hun uitgavenpatroon. Ze gebruiken hun creditcards te pas en te onpas. Ze kopen dingen die onmiddellijk in waarde dalen, zoals een boot, een zwembad, vakanties en auto’s. Ze denken dat deze liablilities als activa beschouwd kan worden. Als ze naar de bank gaan voor nog een lening, zijn ze verbaasd dat ze worden afgewezen.

Ze houden van shoppen. Dat is hun favoriete manier van lichaamsbeweging. Ze zeggen tegen zichzelf, als ze opnieuw een gadget hebben gekocht: “je verdient het” of “je bent het waard”. Ze houden zichzelf de hele tijd voor de gek.

Het zijn mensen die vaak rijk lijken. Grote huizen, flitsende auto’s. Als je beter kijkt, blijkt dat ze het met geleend geld hebben gekocht.

De mensen in deze categorie maken vaak ruzie met hun dierbaren over geld. Ze leven in complete financiële ontkenning en hopen dat hun financiële problemen plotseling zijn opgelost.

Soms zitten hier ex-zakenmensen tussen. Ze denken te weten hoe ze met geld moeten omgaan en hopen rijk te worden door van het Businesseigenaar kwadrant naar het Investeerders kwadrant te kunnen met dezelfde ervaring en kwaliteiten. Helaas zijn de regels van het zakendoen niet dezelfde als de regels van het investeren. De enige manier is om de mindset te veranderen.

rijke pa arme pa

Niveau 2: spaarders.

Veel Nederlanders zullen zich hierin herkennen. Het zit in onze cultuur ingebakken en het is daarom een hardnekkig fenomeen.

Deze mensen zetten regelmatig een klein bedrag opzij op een bankrekening met een lage rente en met een laag risico. Ze sparen vaak om het daarna uit te kunnen geven zoals voor een grotere vakantie, een tv of een auto. Ze zijn bank voor krediet en schuld en geloven in contante betaling. Ze houden erg van ‘zekerheid’ van geld op de bank.

Ook al zien ze regelmatig berichten voorbij komen van de banken die opnieuw hun rente verlagen (of zelfs negatieve rente willen rekenen), ze willen nog steeds maar weinig risico nemen. Sparen was vroeger een goed idee. Dat veranderde enorm toen de overheid de goudstandaard verliet en geld bijgedrukt kon worden.

Dit zijn ook mensen die veel tijd verspillen met het besparen van een paar centen. Urenlang besteden ze aan het uitknippen van kortingsbonnen. In plaats van die tijd te spenderen aan het besparen, hadden ze beter tijd kunnen stoppen in het leren investeren.

Vaak hoor je deze mensen zeggen: “Ik spaar voor de kinderen”. Vaak steekt er echter een onzekerheid achter die hun leven beheerst. In werkelijkheid doen ze zichzelf tekort.

Natuurlijk is het goed om wat spaargeld te hebben, bijvoorbeeld om de komende 6 maanden in je kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien.

Je hebt 2 keuzes: je laat het zo, denkt niet teveel na en de banken vinden je heel aardig. Of je kiest ervoor om je te verdiepen in investeren en de mogelijkheden.

Zelf zat ik heel lang op dit niveau. Simpelweg omdat ik niet beter wist en ik niemand kende die het anders deed.

rijke pa arme pa

Niveau 3: ‘slimme’ investeerders.

Hieronder vallen de mensen die zich bewust zijn van de noodzaak om te investeren. Vaak zijn dit mensen die beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Vaak zijn het intelligente mensen met een goede opleiding. Ze vallen in de middenklasse. Echter, als het om investeren gaat, zijn ze niet zo goed opgeleid of ze zijn financieel niet ontwikkeld in de wereld van het investeren. Ze lezen zelden een financieel jaarverslag, omdat ze er niet in getraind zijn.

Dit niveau is weer onder te verdelen in 3 niveaus.

3a. ‘Ik kan niet gestoord worden’.

Ze denken dat ze geld niet begrijpen en zullen het ook nooit leren. Ze zeggen bijvoorbeeld: “ik ben niet goed met getallen” of “investeren is riskant” of “ik zal nooit begrijpen hoe beleggen werkt” en (eentje die ik regelmatig tegenkom): “mijn man/vrouw gaat over de investeringen”.

Deze mensen sluiten hun financiële toekomst buiten, werken keihard en zeggen: “ik heb tenminste een pensioenvoorziening”.

Ook heb ik een tijd op dit niveau gezeten. Ik was inderdaad niet goed met getallen en ik deed maar wat.

rijke pa arme pa

3b. De cynicus.

Deze mensen kennen alle argumenten, waarom een investering niet zal werken. Ze zijn gevaarlijk om om je heen te hebben. Ze klinken vaak intelligent, spreken met autoriteit maar durven weinig. Ze kunnen je haarfijn uitleggen waarom je altijd zult worden opgelicht. Het roept een gevoel van angst bij je op zodra je met ze hebt gesproken.

Vreemd genoeg zijn eht mensen die als schapen de markt volgen. Ze lezen de financiële pagina’s van de krant en vertellen alles wat ze erover weten. Ze zoeken aandelen die succesvol genoemd worden in de media. Het probleem is echter dat ze te laat kopen, omdat als je het nieuws uit de krant haalt, het dan te laat is. De slimme investeerder had al gekocht, alleen de cynicus weet dat niet. Ze denken dat ze middenin het spel zitten, maar ze staan als toeschouwer aan de zijlijn.

3c. De gokker.

Waar de cynicus onvoorzichtig is, is de gokker niet voorzichtig genoeg. Ze bekijken de beurzen en beleggingsmarkten op dezelfde manier als de manier waarop ze naar een roulettetafel kijken. Deze groep hanteert geen strategie voor handelen. Ze willen zich net als ‘de grote jongens’ gedragen, dus doen ze net alsof, totdat ze het hebben gemaakt of alles verloren hebben. Ze zijn altijd op zoek naar de heilige graal en uitdagende manieren van investeren.

Wanneer je ze vraagt hoe het gaat, zijn ze altijd ‘ongeveer gelijk’ of ‘een beetje in de plus’. In werkelijkheid hebben ze veel geld verloren. Dit niveau investeerder verliest in 90% van de tijd. Ze praten er niet over en onthouden alleen de ‘klapper’ die ze een aantal jaren geleden hebben gemaakt.

rijke pa arme pa

Niveau 4. Langetermijninvesteerders.

Dit zijn investeerders die zich bewust zijn van de noodzaak tot investeren. Ze hebben een langetermijnplanning waarmee ze hun doelen kunnen behalen.

Ze investeren in hun opleiding voordat ze daadwerkelijk gaan investeren. Ze laten zich adviseren door bekwame financiële planners.

Dit is niet de grote investeerder. De kans is klein dat deze investeerder in onroerend goed, bedrijven of commodities investeren. Ze kiezen liever voor een langetermijnbenadering.

Als je nog geen langetermijninvesteerder bent, zorg dat dan je dat wordt. Dat betekent dat je

  • ervoor gaat zitten
  • een planning maakt
  • je uitgavenpatroon onder controle houdt
  • je schulden en vaste lasten minimaliseert

Leef binnen je financiële middelen en verhoog de financiële middelen vervolgens. Maak concrete doelen zoals op welke leeftijd je wilt kunnen stoppen met werken. Houd het simpel op dit niveau. Doe niks geks en vergeet de geavanceerde investeringen. Leer hoe je met kleine bedragen kunt beginnen.

Geld heeft de mooie eigenschap om je financiële intelligentie snel te doen toenemen. Zorg dat angst en aarzeling jou niet in de weg zitten.

Interessant om te weten is, dat de meeste miljonairs voortkomen uit dit niveau 4. De gemiddelde miljonair rijdt in een gemiddelde auto, heeft een eigen bedrijf en leeft binnen zijn financiële middelen.

Dit niveau investeerder is geduldig en begint nu om later een mooie rijkdom te verwerven.

Op het moment dat ik in 2013 ‘wakker’ werd en flink in mijn financiële opleiding ging investeren, veranderde er iets. Ik kocht toen voorzichtig mijn eerste flat voor de verhuur en daarmee ging er een wereld voor me open.

rijke pa arme pa

Niveau 5. Ontwikkelde investeerders.

Deze investeerder kan het zich veroorloven om meer riskante beleggingen op te zoeken. Dat komt omdat ze goede geldgewoontes hebben en goed zijn onderlegd in het investeren.

Ze zijn gefocust en spreiden meestal niet. Ze hebben een lange staat dan consequent winnen. Ook hebben ze genoeg verloren zodat ze van hun fouten hebben kunnen leren. Dit type investeerder werkt met grotere bedragen. Zij hebben de verhouding tussen hun schuld en hun vermogen onder controle, zijn goed ontwikkeld in de wereld van het investeren en ze zoeken actief naar nieuwe informatie. Ze begrijpen geld en hoe geld voor hun kan werken. Ze houden niet van gokken. Ze herinvesteren hun winst en geven veel geld uit aan gedegen professioneel advies.

Dit is het niveau waarop ik graag werk. Het initiatief om samen met businesspartner John Smits met The Property Experts te starten is hier een voorbeeld van. Hiermee helpen wij anderen met hun financiële toekomst via het investeren in vastgoed.

rijke pa arme pa

Niveau 6. Kapitalisten.

Weinig mensen bereiken dit niveau van uitmuntend investeren. Zo iemand is meestal een uitstekende Businessowner en een uitstekende Investeerder vanuit het cashflowkwadrant bekeken. Het is voor een kapitalist de bedoeling om meer geld te verdienen door de samenwerking aan te gaan, geld van andere mensen te gebruiken met het talent en de tijd van andere mensen.  Ware kapitalisten hebben geen geld nodig om geld te maken. Ze creëren investeringen voor zichzelf en anderen door gebruik te maken van de talenten en het geld van andere mensen. Een ware kapitalist stapt meestal in wanneer de meest mensen zeggen: “blijf er weg. Veel te riskant”.

rijke pa arme pa

Hoe nu verder?

Vaak herken je in ieder niveau wel iets van jezelf. De kunst is om minimaal niveau 4 te bereiken. Ben je daar nog niet, dan heb je werk te doen. Het begint bij het onder ogen zien hoe jouw financiële mindset werkelijk is. Vanaf daar kun je verder groeien en kijken wat je nodig hebt om het volgende niveau te bereiken. Denk hierbij niet alleen aan trainingen en begeleiding, maar ook aan het vinden van gelijkgestemden. Dat maakt je groei een stuk gemakkelijker.

Succes!

P.s. hier de link naar het boek.

https://www.bol.com/nl/p/cashflow-kwadrant/9200000010220603/

Over de schrijver
Reactie plaatsen