Basisinkomen Nederland: wacht jij het af?
18 oktober 2015 

Basisinkomen Nederland: wacht jij het af?

Basisinkomen Nederland: In het nieuws laait zo af en toe de discussie hierover op. Het internet staat vol met artikelen voor en tegen de invoering ervan. En over of het wel of niet gaat werken als je iedereen een basisinkomen geeft.

Maar wat is het basisinkomen Nederland eigenlijk? Waar komt het idee vandaan en wat zijn de verwachte effecten?

Wat zou jij doen als je een standaard bedrag zou ontvangen? En wacht je af of het ingevoerd gaat worden, of neem jij de teugels in eigen hand?

Basisinkomen Nederland, wat is dat eigenlijk?

Het plan is dat iedereen in Nederland, ongeacht (werk)situatie en leeftijd, een basisinkomen van de overheid krijgt. Zonder verplichtingen. Zonder er iets voor te hoeven doen. Niet werken, niet solliciteren.

Basisinkomen Nederland: wat is dat eigenlijk?

Het idee daarachter is dat iedereen op deze manier een waardig bestaan kan leiden.

Het boek ‘gratis geld voor iedereen’ van correspondent Rutger Bregman gaat hier over. Dit boek gaat overigens over meer dan geld alleen. Volgens hem is het basisinkomen dé manier om armoede tegen te gaan.

“Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan’. Uit: ‘Gratis geld voor iedereen

Hoe is het idee van een basisinkomen in Nederland ontstaan?

Al in de 17e eeuw betoogde filosoof Thomas Paine dat iedere burger recht heeft op sociaal dividend. Verder dan Amerika en Canada leken deze ideeën toen nog niet te gaan.

In de jaren 80 van de vorige eeuw waren het vooral de linkse partijen die strijd leverden om iedereen een basisinkomen te kunnen geven. Totdat dit jaar ook de rechtse partijen inzagen dat het basisinkomen een oplossing kan zijn voor veel problemen. Zoals het terugdringen van overheidsorganen. Versimpeling en een kleine overheid, dat bespaart enorm veel geld.

Tot nu toe wil de grote meerderheid nog niet. Het blad Elsevier, dat onlangs een artikel publiceerde over het basisinkomen Nederland, noemt het een links idee dat gedoemd is te mislukken.

Ondertussen zijn er wereldwijd veel initiatieven gaande om het als proef in te zetten.

Vooralsnog wordt in Nederland de proef uitgevoerd in 8 gemeenten. Zij betrekken nu alleen mensen met een bijstandsuitkering. Wellicht geeft dat een scheef beeld om de proef goed uit te voeren, maar het begin is er in ieder geval.

De gemeente Wageningen bijvoorbeeld, gaat dit jaar experimenteren door 300 gezinnen met een bijstandsuitkering een basisinkomen te geven. Als deze proefpersonen werk vinden, mogen ze hun gratis basisinkomen houden. Ik ben benieuwd hoe deze proef uitpakt.

Wat kost de invoering van het basisinkomen in Nederland?

Er valt op verschillende manieren te rekenen. Geef je iedereen bijvoorbeeld hetzelfde basisinkomen of differentieer je hierin? Dat maakt uiteraard veel uit voor de berekening.

Laat ik voor het gemak een simpel uitgangspunt van de Telegraaf nemen. Dat dagblad schat de kosten op 112 miljoen euro, als je iedere hoofdbewoner in een gezin €1100 per maand aan basisinkomen geeft en ieder volwassen inwonend persoon €100.

Dit is een behoorlijk bedrag.

Aan de andere kant bespaar je ook behoorlijk wat kosten. Geen sociale uitkeringen meer en ook geen hypotheekaftrek en huurtoeslag meer.

Tel hierbij de besparing op van een veel kleinere overheid en de kosten van een basisinkomen kunnen voor een groot gedeelte worden weggestreept tegen de besparingen die het oplevert.

basisinkomen Nederland: de kosten kunnen voor een groot deel worden weggestreept tegen de besparingen

Dit is uiteraard een heel simpele berekening. En het uitgangspunt is dat het basisinkomen net voldoende zou moeten zijn om van te leven.

De nadeel van de huidige situatie

Als je nu een bijstandsuitkering hebt en je gaat werken, gaan er voordelen verloren.

Zo verlies je al gauw het recht op toeslagen, zoals de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Dus loont het niet om vanuit een bijstandsuitkering te gaan werken, zo redeneren veel mensen.

Ook al is de beloning er op lange termijn (weer meedoen op de arbeidsmarkt en alle voordelen die dat met zich meebrengt), de meeste mensen denken niet zo.

Juist omdat je een geldschaarste ervaart, wil je op korte termijn een oplossing. Omdat je simpelweg voldoende brood op de plank wilt.

Voordelen basisinkomen Nederland: het kan mensen gezonder, gelukkiger en socialer maken.

Het blijkt dat gratis geld mensen gezonder, gelukkiger en socialer maakt.

Mensen zonder werk kunnen zonder het stempel van werkloos te zijn, in vrijheid en met meer zelfvertrouwen een baan zoeken.

Mensen met een baan kunnen ook meer in vrijheid kiezen om het werk, al dan niet tijdelijk, op een lager pitje te zetten. Een sabbatical, zorgen voor je zieke ouders, veel ruimte voor de kinderen, een nieuwe studie oppakken.

De site van De Correspondent beschrijft in een uitgebreid artikel meerdere voorbeelden waarin verschillende landen gratis geld geven aan een bepaalde doelgroep.

Zo gaf een organisatie in Engeland £3000 aan 13 daklozen in het financiële district in Londen. De kosten voor onder andere zorg en politie waren namelijk extreem hoog omdat er sprake was van veel overlast.

proef met basisinkomen Engeland: minder daklozen

De resultaten van dit experiment waren verbluffend. Een jaar na het experiment hadden 11 van de 13 daklozen een dak boven hun hoofd. Velen leerden koken, kickten van hun verslaving af en zagen een nieuwe toekomst voor zich.

Basisinkomen Nederland: gratis geld geeft energie

Ik geloof er in dat er veel energie zal vrijkomen zodra mensen gratis geld ontvangen. Ieder mens wil iets bijdragen aan de maatschappij, wat die bijdrage ook is. Ik denk dat dat in de kern van ieder van ons zit.

Ik denk dat de eigenwaarde van veel mensen omhoog zal gaan. Zodra de betutteling en het keurslijf van de overheid ophoudt, kon er wel eens veel moois ontstaan.

Ik stel me voor dat veel mensen ‘wakker’ zullen worden. Dat ze dat gaan doen wat ze heel graag willen doen. Bijvoorbeeld voor zichzelf beginnen zonder dat het UWV in hun nek hijgt omdat je niet ‘zomaar en zonder toestemming’ een eigen bedrijf mag starten terwijl je een uitkering hebt. Of vrijwilligerswerk doen zonder angst om gekort wordt op de uitkering.

basisinkomen Nederland: gratis geld geeft energie

De belangrijkste vraag is dus hoe het mechanisme werkt zodra iedereen een basisinkomen heeft. Gaan mensen dan nog wel werken? Of de hele dag niets doen?

Welke invloed zou een basisinkomen op jou hebben?

Stel dat jij morgen een basisinkomen krijgt. En met dat basisinkomen kun jij je vaste lasten betalen. Kun jij je voorstellen wat je dan gaat doen?

Stop je met je werk of blijf je werken? Ga je je dromen uitvoeren? Zoals die reis die je graag wilt maken? Of komen er andere psychologische aspecten om de hoek kijken? Zoals ‘dat kan toch bijna niet waar zijn’?

Ik daag je uit om je dromen helder te hebben. Schrijf het op, maak een bucketlist.

Want als je deze vraag beantwoordt, kom je dichterbij je eigen kern.

Als ik het op mezelf betrek: ik zou blijven werken omdat ik mijn werk als ondernemer heel leuk vind. Wel zou ik me nog meer persoonlijk willen ontwikkelen en mezelf uitdagen verder te groeien. Ik zou vrijwilligersklussen oppakken, zoals een concreet, lokaal project dat gaat over duurzaam leven en wonen.

Wacht jij het basisinkomen in Nederland af?

Ik ben benieuwd of je wacht totdat het basisinkomen er komt. Of doe je zoals de meeste mensen? Gewoon je ding blijven doen, en mocht het basisinkomen ingevoerd worden, dan zie je tegen die tijd wel wat je gaat doen?

Ik kies ervoor om het basisinkomen niet af te wachten. Of het er komt of niet, ik ben graag vrij en zo onafhankelijk mogelijk. Ook financieel. Dat betekent dat ik nu werk aan het creëren van mijn eigen, automatisch gegenereerd inkomen.

Zo’n basisinkomen voor jezelf kun je creëren als je toewerkt naar een passief inkomen.

Een passief inkomen ter grootte van je vaste lasten heb je meestal niet plotseling. Het vraagt werken aan je mindset. Het vraagt opleiding. Het vraagt echt iets van je. Hoe mooi is het als je al een eerste stap kunt zetten. Hoe mooi is het als het resultaat er is! Een basisinkomen, hoe klein het in het begin ook is, dat je zelf hebt gecreëerd.

Vandaag kun je je eerste stappen voor je eigen basisinkomen zetten. Neem je eigen situatie onder de loep. Maak contact met je dromen. Reken uit wat jouw getal voor financiële vrijheid is. Lees, ontdek, leer.

Succes!

Basisinkomen Nederland: volop kansen

 

Over de schrijver
Jeannette
Door

Jeannette

op 11 Dec 2016

Mijn grote droom is een financiële vrijheid. Deze vrijheid betekend voor mij dat ik mijn vaste lasten kan betalen zonder er iets voor te laten. Financiële om te doen wat je passie is, zonder je af te vragen of het wel voldoende oplevert. Financiële zonder je ooit zorgen te hoeven maken of je wel of niet langer door moet werken, Financiële vrijheid zonder afhankelijk te zijn van financiële instanties. Een basis inkomen, ik ga er niet op wachten, maar ik denk dat het wel een uitkomst zou zijn en wil je meer kunnen doen dan je vaste lasten betalen, dan ga je zorgen voor extra inkomsten, actief of passief. Ik zorg er nu al voor.

Saskia Bussink
Door

Saskia Bussink

op 12 May 2017

Herkenbaar en helemaal mee eens! Groet Saskia Bussink

amieev4
christidx60
vanessanr60
rosalindcq2
elisavw60
shylabark
Door

shylabark

op 22 May 2019

Hi, my name is Shyla! I`m an academic writer and I`m going to change your lifes onсe and for all Writing has been my passion since early years and now I cannot imagine my life without it. Most of my books were sold throughout Canada, USA, China and even Russia. Also I`m working with services that help people to save their time. People ask me "Mr, Shyla, I need your professional help" and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time! Academic Writer - Shyla Barker - http://www.paperhaberdasher.com/" / rel="nofollow">Paperhaberdasher Team

Joshuacib
Reactie plaatsen