Geld en angst, een vreemde combinatie
26 augustus 2015 

Geld en angst, een vreemde combinatie

Stel, je verdient met je werk meer dan dat je nodig hebt. Of je hebt een grote som geld gekregen uit bijvoorbeeld een erfenis.
Je maakt dus niet alles op wat je verdient. Je reservegeld blijft onaangeroerd. Je hebt een reservepotje voor lastiger tijden.

Misschien ben je niet of slechts minimaal verzekerd voor je arbeidsongeschiktheid. Voor je pensioen bouw je al helemaal niets op. Van huis uit heb je meegekregen dat je beter op safe kunt spelen dan je geld er ‘zomaar’ doorheen te jagen. En zo denk je er zelf ook over.
Geld is geen issue voor je. Althans, je verdient ruimschoots om leuke dingen van te kunnen doen.

Toch heb je het gevoel dat je meer met je geld zou kunnen doen. Maar wat?

Tijd, zin en inspiratie heb je niet om bewust naar je geld te kijken. Misschien heb je diep in je hart niet zoveel met geld.
Of je denkt dat je niet zoveel met geld hebt.

Het kan ook zijn dat er een diepgewortelde angst bij je zit. Die angst kan zich op allerlei manieren manifesteren. Kijk maar eens of één van deze zinnen bij jou resoneren.

social2Je houdt je gewoon niet bezig met geld. De extra’s zet je opzij en je ziet je spaargeld groeien, that’s all.
social2Je voelt weerstand zodra anderen over geld of investeren beginnen
social2Je hebt geen zin om in je financiën te duiken
social2Je hebt de gedachte dat je nooit genoeg geld hebt
social2Je neemt je voor om er eens goed voor te gaan zitten, maar het komt er niet van
social2Je ziet reclame op tv over een financieel product en denkt ‘o ja, ik wil nog eens kijken wat ik met mijn spaargeld ga doen’
social2Je vindt getallen en geld gewoon niet interessant genoeg om mee bezig te zijn
social2Je hoort regelmatig je stem van je ouders over het thema ‘geld’ en beseft dat jij zelf ook zo denkt (je moeder was bijvoorbeeld heel zuinig) terwijl je niet op je moeder wilt lijken
social2Je hebt wel eens iets met aandelen gedaan maar toen de crisis uitbrak, was al je geld weg. En toen besloot je dit nooit meer te doen
social2Je voelt je op één of andere manier onvrij met geld

Herken je je in één van deze voorbeelden? Dan is de kans groot dat je een angst voelt zodra het thema ‘geld’ voorbij komt. Veel mensen hebben een kramp als het over geld gaat. Terwijl ze dat niet willen. Sommige angsten komen voort uit slechte ervaringen, en andere angsten komen voort uit je gezin van herkomst. Het blijkt dat veel overtuigingen die je nu hebt, ooit van je ouders waren en jij hebt ze simpelweg geïnternaliseerd.

Geld en angst

Als je je realiseert dat je deze oude overtuigingen (want dat zijn ze) ooit hebt aangenomen als jouw waarheid, kun je je waarschijnlijk ook voorstellen dat je ze weer kunt loslaten en er een meer positief gerichte overtuiging voor in de plaats kunt zetten.

Wat levert deze angst voor geld jou tot nu toe op?

social2 Een vermeende zekerheid. De kans is trouwens groot dat je als kwaliteit hebt dat je goed met geld kunt omgaan.
social2Een krampachtig gevoel in je onderlijf of een benauwd gevoel zodra het thema geld aan de orde komt.

De vraag aan jou is…

Als je altijd voldoende geld zou hebben, hoe zou je leven er dan uitzien? Wat zou je dan doen? Zou je het werk dat je nu doet, blijven doen? Of heel iets anders? Neem hier even de tijd voor.

Parkeer je antwoord en ik neem je mee naar 7 stappen om je angst los te laten. En je droom ervoor in de plaats te zetten.
Dan kunnen deze stappen je vast wel verder helpen.

  1. Welk voorbeeld van hierboven, over de angsten, resoneert het meest bij je?
  2. Wat zou het jou opleveren als je die angst, die eronder zit, niet meer hebt?
  3. Ben je bereid de angst aan te kijken?
  4. Zo ja, doe dat eens. Daarmee bedoel ik om die angst te durven voelen, in die moment.
  5. Stel je eens voor dat jij niet de angst bent, maar de angst hebt. Het zijn gevoelens en gedachten die je zou kunnen laten, als jij dat wilt.
  6. Kijk dan eens of je de angst kunt loslaten. Stel je je dat maar voor.
  7. Tot slot: laat je droom die je eerder hebt opgeschreven, op de plek komen waar nu ruimte is ontstaan.

Merk je bij stap 7 dat je nog niet al je angst over geld hebt losgelaten? Ga dan weer terug naar stap 5. Net zolang totdat je het hebt losgelaten en je droom ervoor in de plaats hebt gezet.

Vind je het lastig om deze oefening zelf te doen en heb je het idee dat je nog iets dieper wilt kijken? En zou je je vrijer willen voelen met geld? Overweeg dan een 1 op 1 sessie met mij. In 1 sessie werk ik lichaamsgericht en systemisch met je. En help ik je diepgaand je oude patronen en je angst op geld echt los te laten. Zodat je weer nieuwe perspectieven gaat zien.

Over de schrijver
Reactie plaatsen