Hefboomeffect en geld, hoe werkt dat precies?
26 augustus 2015 

Hefboomeffect en geld, hoe werkt dat precies?

In de financiële wereld wordt regelmarig gesproken over het hefboomeffect. Dit hefboomeffect wordt vaak in verband gebracht met meer rentabiliteit op het vermogen van ondernemingen. Tot voor kort dacht ik dat dat ver weg van me stond als privépersoon of vanuit mijn eenmanszaak. Toch blijkt het inzetten van dit hefboomeffect dichterbij te zijn dan ik dacht.

Wat wordt met hefboomeffect bedoeld?

Als je ergens in investeert met als doel rendement op je geld te verkrijgen, is het gebruikelijk om te investeren met je eigen geld. Vaak is dat het startpunt. Daardoor is het vrij simpel uit te rekenen welk rendement je op je eigen vermogen kunt verkrijgen.

Een voorbeeld.

Stel, je investeert €100.000 in een project, bijvoorbeeld in een woning die je maandelijks verhuurt, met een jaarlijks rendement van 8%. Het rendement op je eigen vermogen is €8000. Dat is dus 8% rendement op je geld.

Stel dat je naast je eigen geld, ook geld van anderen inzet om te investeren en rendement mee te behalen.
Dan kan het voorbeeld er zo uitzien.

Je investeert €50.000 eigen geld en je leent €50.000 van anderen tegen 5%. Het rendement op je project is dezelfde 8%. Het rendement op je eigen vermogen is nu
100.000 x 8% is €8000 (opbrengst project)
Min 50.000 x 5% is €2500 (kosten geleend geld)
Is €8000 – €2500 is €5500. (blijft over)
€5500/€50000 x 100 is 11% (is het rendement op je eigen geld)

hefboomeffect vastgoed

In dit rekenvoorbeeld zie je dat je met minder eigen geld een hoger rentepercentage behaalt. Dat komt door het hefboomeffect. Met het hefboomeffect maak je gebruik van geld van anderen. Eigenlijk lever je met het hefboomeffect een grotere kracht.

Hefboomeffect wordt ook wel ‘leverage’ genoemd.

Bij de voorbeelden die ik noem, maak je dus gebruik van het hefboomeffect. Het financiële hefboomeffect, oftewel ‘leverage’ wil zeggen dat je gebruik maakt van geleend geld om het verwachte rendement op je eigen vermogen versneld te verhogen. Je maakt dus gebruik van een versnelling.

Zo zou je met dezelfde 11% rendement op je eigen geld het risico kunnen spreiden

Als je je €100.000 over 2 of meerder projecten verdeeld in combinatie met geleend geld, maak je meer rendement. Je maakt hierdoor gebruik van het hefboomeffect. Zo’n voorbeeld kan er als volgt uitzien:
€100.000 eigen geld en 100.000 geleend geld met 8% rendement is €16000 opbrengst

Je leent in totaal €100.000 voor 2 projecten. Het lenen kost je bij 5%: 100.000 x 5% is €5000.
€16.000 minus €5000 is €11.000 rendement op je inleg van je eigen vermogen van €100.000.

Wat zou jij kunnen doen om gebruik te maken van het hefboomeffect?
social2Via een lening van de bank
social2Mede-investeerders zoeken en daar een joint venture mee aangaan
social2Mede investeerders zoeken en die een vast rentepercentage geven

Op deze manier maak je veel meer rendement dan als je alleen je eigen geld gebruikt en bijvoorbeeld zelf doorspaart tot je het gehele bedrag bij elkaar hebt.

hefboomeffect

Nu denk je misschien: maar ik wil helemaal geen schulden aangaan! Ik kan me dat voorstellen. Nou is de ene schuld de andere niet. Een schuld aangaan om een auto te kopen is een heel andere schuld dan een schuld aan te gaan waarmee je jezelf en anderen rendement geeft op de investering.

Waarom maken we zo weinig gebruik van het hefboomeffect?

Ik denk dat dat komt door de mindset over geld die we vanuit huis meekrijgen.  Of eigenlijk, niet meekrijgen.

Huis, school en maatschappij hebben jou en mij nou eenmaal niet geleerd op een gezonde manier naar geld te kijken. Ik denk ook dat invloed van de banken en de marketing hierop groot is. Nederlanders zijn nou eenmaal een spaarvolk. Dat betekent dat het zo in onze cultuur zit ingebakken dat schulden aangaan per definitie niet goed lijkt te zijn.

Nou vraagt het natuurlijk financiële educatie om tot een punt te komen om investeerders om je heen te verzamelen die met jou samenwerken om zo een mooi rendement uit je projecten te kunnen halen.

Toch leer ik mijn kinderen dat het hefboomeffect ook in het klein kan beginnen. Mijn advies aan ze is ‘begin eens met iets kleins’. Investeer in iets, zoals een project via crowdfunding, dat jou aanspreekt. Kijk hoe dat werkt en leer hoe jij het voor jezelf kunt toepassen. Leer hoe je anderen kunt inspireren hetzelfde te doen.

Wat is het verschil in soorten schulden?

In het boek van Robert Kiyiosaki ‘Cash Flow Kwadrant’ maakt de schrijver het verschil in goede schulden en foute schulden.

hefboomeffect
social2‘Foute’ schulden zijn schulden die je niks opleveren. Sterker nog, het kost je alleen maar geld. Uiteindelijk betaal je geld plus rente terug aan de geldlener en het onderpand, bijvoorbeeld een auto, is alleen maar minder waard geworden.
social2‘Goede’ schulden zijn schulden die bedoeld zijn om meer rendement op je geld te maken. Een lening van de bank bijvoorbeeld om een product te lanceren met als doel winst te behalen, is een voorbeeld van een ‘goede’schuld. Ook het aangaan van een hypotheek op een pand waarmee je huurinkomsten verwerft, kun je als een ‘goede’ schuld zien. En op deze manier maak je gebruik van het hefboomeffect.

En je eigen huis dan?

Als je het vanuit het gedachtegoed van Robert Kiyosaki bekijkt, is een hypotheek aangaan op het huis waarin je woont, een ‘foute’ schuld’. Je verdient er immers niks mee (tenzij je een gedeelte van je huis verhuurt en daarmee de hypotheek betaalt).

hefboomeffect

Wel is het zo dat je ergens moet wonen. Als je het dan vergelijkt met een woning huren, kan het kopen van een huis met een hypotheek je op de langere termijn voordeel geven. Zeker als je ziet dat veel huizen na 30 jaar in waarde zijn gestegen. Daarom valt naar mijn idee een schuld op je huis in beide categorieën.

Als je optimaal gebruik maakt van een hefboomeffect, kunnen je mogelijkheden oneindig groeien.

Over de schrijver
Fem
Door

Fem

op 03 Apr 2020

Hi, met het voorbeeld van 50.000 eigen geld en 50.000 geleend geld, de berekening van het hogere rendement is mij duidelijk maar het geleende geld moet nog steeds worden terugbetaald. Hoe neem je dat dan mee in de berekening?

Reactie plaatsen