Financieel vrij zijn, waarom wil jij het?
29 augustus 2015 

Financieel vrij zijn, waarom wil jij het?

Regelmatig krijg ik de vraag: “Waarom wil jij financieel vrij zijn?”

Ik merk vaak dat het vragen oproept. Dan vertel ik over hoe dat bij mij werkt.De termen ‘financieel vrij zijn en ‘nooit meer willen werken’ worden vaak op één hoop gegooid. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag, als ik zeg dat ik graag financieel vrij wil zijn: “Maar wil je dan nooit meer werken?”

“Ik werk graag”, is dan mijn antwoord.

Ook hoor ik vaak dat financieel vrij zijn gelijk staat als veel geld op de bank hebben. In mijn opinie is dat niet hetzelfde. Tenzij je een constructie hebt gevonden waarbij je geld voor jou gaat werken, is zelfs het opeten van je spaargeld geen echte financiële vrijheid.

In dit artikel vertel ik je meer over de boeiende wereld van financiële vrijheid.

financieel vrij

Wat financiële vrijheid voor mij betekent

Laat ik beginnen te zeggen wat voor mij financiële vrijheid betekent. Ik heb namelijk ontdekt dat niet iedereen dezelfde definitie hanteert.

Voor mij is financieel vrij zijn dat er een zodanige automatische inkomstenstroom is, dat dat al mijn benodigde uitgaven dekt.

Wat is financieel vrij zijn voor jou?

Nu is mij in de gesprekken die ik de laatste maanden met veel anderen voer, duidelijk geworden dat financiële vrijheid geen doel op zich is. Net als ik het me niet kan voorstellen dat iemand tot doel heeft gesteld om miljonair te willen zijn, puur om dat feit. Of om een eigen huis te willen hebben puur om dat feit.

Er zit altijd een verhaal achter, is mijn overtuiging.

Mijn verhaal is dat ik vrijheid als één van de belangrijkste waarden in mijn leven heb. Dat is voor mij zo belangrijk, dat ik daar veel voor over heb. En dat ik heel graag zelf de keuzes in mijn leven wil maken.

Op allerlei gebieden wil ik graag zoveel mogelijk vrijheid. In mijn relaties, in mijn gezin, in mijn werk en met alle mensen waarmee ik omga.

Ik ben heel lang in loondienst geweest bij verschillende overheidsorganisaties. Ook al kon ik me daar prima ontwikkelen, kon ik veel uitdagingen aangaan en had ik een goed salaris, ik voelde me niet vrij genoeg. Niet vrij genoeg om dat te doen wat ik zo graag wilde vormgeven. Ik voelde me steeds in een te strak keurslijf waarin ik niet meer paste.

Dus nam ik ontslag, zodra de kans voorbij kwam.

Waarden in het leven

Mijn waarden in het leven zijn: vrijheid, verbinding, plezier en groei. Zodra één van deze waarden wegvallen, is het voor mij belangrijk te onderzoeken of hetgeen ik aan ben gegaan, nog van waarde is voor mij. Of het me nog wel voedt.

En dat terwijl ik je kan zeggen dat ik een volhouder ben. Ik bijt me graag in iets vast en ik geef niet gauw op. Voor mij waren deze 2 momenten van loslaten dan ook een resultaat van een lange weg van aangaan, onderzoeken, opnieuw aangaan, opnieuw onderzoeken en uiteindelijk loslaten.

Vrijheid is mijn allerbelangrijkste waarde.

Verder onderzoekend, ben ik gaan kijken wat mijn bijdrage aan de wereld kan zijn. Ik houd van werken. Ik kan ook hard werken. Ik kan ook enorm lui zijn. Het liefst werk ik zo, dat ik geen financiële druk wil voelen. Dat ik vanuit mijn hart wil kiezen wat ik het liefste zou doen en voor wie ik dat doe. Dat ik klanten mag helpen vanuit verbinding. Hiervoor heb ik financiële vrijheid nodig.
Daarnaast wil ik mijn werk graag doen op plekken die ik uitkies. Ik wil heel graag werken en reizen met elkaar kan combineren. Nou heb ik het geluk dat er in het internettijdperk waarin wij leven, volop mogelijkheden zijn. Dat is voor mij pas echte vrijheid!

financieel vrij

Ook hiervoor heb ik financiële vrijheid nodig.

Om het rijtje compleet te maken: ik wil mijn kinderen een fijne financiële toekomst geven. Als ze willen studeren, wil ik ze ondersteunen. Als ze ondertussen ook van me meekrijgen hoe ik mijn werk en mijn leven organiseer, snijdt het mes misschien wel aan meerdere kanten. Ook hiervoor heb ik financiële vrijheid nodig.

Welke manier van financieel vrij zijn past het beste bij jou?

Ik bedacht me een paar jaar geleden, nadat ik een aantal congressen had bezocht en boeken had gelezen over financiële vrijheid: ik ga zoeken naar een manier die bij mij past. Een manier die mijn aanspreekt en waarmee ik mijn financiële vrijheid kan verkrijgen. Ik heb van alles onderzocht: van aandelen tot het schrijven van een boek, tot diverse online systemen.

Woningen in Engeland

Het onderwerp dat me gelijk aansprak was, is het investeren in woningen voor de verhuur in Engeland. De aanleiding hiervoor was de spreker die me op een congres zo boeide, dat ik vervolgtrainingen heb gedaan en concreet mijn stappen heb gezet. In mijn andere blogs vertel ik je meer over mijn avonturen in Glasgow! En ook waarom ik Engeland heb uitgekozen.

financieel vrij

Ondertussen werk en reis ik gecombineerd, zodra daar ruimte voor is. Hoe klein deze ruimte nu nog is, het laadt me op en het voedt me om af en toe een week op Tenerife werken en reizen te combineren. Ik voel me enorm dankbaar dat dit in mijn mogelijkheden ligt. Steeds meer werken aan financieel vrij zijn én dromen volgen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over financieel vrij zijn. Wat roept het bij je op? Werk jij er al naartoe? Ik hoor het graag van je.

Over de schrijver
Jolanda Comello
Door

Jolanda Comello

op 05 Dec 2017

Hallo, mijn naam is Jolanda. Ik ben al een paar jaar (ongeveer 3) op zoek naar de weg van financiele vrijheid. Ik werk nu al zo'n 8 jaar als zelfstandig ondernemer, ik vind her onzettend leuk en voor een werkgever werken dat benauwd mij enorm. Dus het ondernemerschap is al een stap naar de vrijheid. Toch is het hard werken voor weinig geld en de druk van alle betalingen geeft mij geen vrijheid. Voor mij is financiele vrijheid is een passief inkomen zodat het alle kosten dekt en ik met mijn ondernemerschap bezig kan zijn zonder mij zorgen te hoeven maken over de kosten. Passief inkomen om de taart te bakken en werken voor de slagroom op de taart.

Reactie plaatsen